Holstebro Kommune
« Tilbage til forsiden
Velkommen
Kontakt
Værd at vide
Tandpleje info
  6-års tænder
  Huller
  Lakforsegling
  Når det gør ondt
  Piercing
  Rokketænder
  Røntgenbilleder
  Sodavand og syre
  Tandbøjler
  Tandbørstning
  Tandfrembrud
  Transplantationer
  Uheld og skade
  Visdomstænder
Links
  Netdoktor.dk
 
 
Når det gør ondt
Hvis dit barn har ondt, kan det have flere årsager:
 • Bidsår
 • Blæner
 • Fødenedpresning
 • Huller
 • Isnen i tænderne
 • Knækket/tabt plombe
 • Kæbehulebetændelse
 • Rifter efter tandbørstning
 • Tandbyld
 • Tandfrembrud
 • Tandskader
 • Tændersskæren

Bidsår
Har dit barn bidt sig i kind eller læbe, kan der være kommet et sår, som gør ondt. Dette kan forekomme efter lokalbedøvelse.Såret (kan) holdes rent med klorhexidin mundskyllevæske og det heler i løbet af en uge.

Blæner
Blæner er små sår på tandkødet eller mundslimhinden. Blæner kan være meget smertefulde, men heler af sig selv i løbet af 8-10 dage. Udbrud af blæner kan forebygges ved altid at bruge zendium tandpasta. Hvis dit barn ofte er plaget af blæner, kan du forebygge ved at give det LongoVital vitaminpiller.

Fødenedpresning
Hvis maddele kiles fast ved tandkødet, kan det give betændelse og smerter. Forsøg at fjerne det med tandtråd og kontakt børnetandlægerne, hvis det ikke lykkes.

Huller
Huller i tænderne kan give smerter, og skal behandles hos børnetandlægerne. Ved akut smerte kan der gives smertestillende.(Pinex/Pamol/Panodil/el.lign.).

Isnen i tænderne
Isnen i tænderne kan skyldes, at der er en revne eller mangler emalje på en tand. Problemet kan afhjælpes hos børnetandlægerne.

Knækket/tabt plombe
Det kan gøre ondt, når dit barn spiser eller drikker, og måske kan du se, at der mangler noget i tanden. Ved smerter kan du give Pinex el. lign. Bestil tid hos børnetandlægerne snarest.

Rifter efter tandbørstning eller spisning
Dit barn kan få rifter i tandkødet ved tandbørstning eller ved at spise noget hårdt. Det heler af sig selv. I helingsperioden (en uges tid) kan du i stedet for at bruge tandbørste det pågældende sted, holde området rent med klorhexidin mundskyllevæske.

Tandbyld
En tandbyld kan gøre meget ondt, og kinden kan være hævet. Hvis du løfter ud i kinden eller op i læben, kan du måske se en (lille) bule på tandkødet. Du kan give dit barn en Pinex el. lign., som lindrer smerten og bestille tid hos børnetandlægerne.

Tandfrembrud
Der kan være gener og smerter ved tandfrembrud. Læs mere under TANDFREMBRUD.

Tænderskæren
Tænderne bliver overbelastede, det kan give smerter i tænderne og hovedpine. Kontakt børnetandlægerne.

Se tips til tandbørstning »
Klik på billedet til højre for at se filmene
Tips til tandbørstning
Oplysningerne på disse sider må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendte tandlæger. Indholdet på bevar-smilet.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere om brugerbetingelser, klik her.

© 2001 - 2007 Copyright SUN-ADvertising A/S. All rights reserved.